28 Şubat, 2023

Yumurta içinde ölüm ? Yumurtadan çıkamayan muhabbet kuşu

Muhabbet Kuşlarının Yavruları Neden Yumurta içinde Ölürler?

Embriyo ölümleri yani yumurta içinde ölümler, muhabbet kuşlarında en sık rastlanan kayıplardan birisidir. Yumurta içindeki ölümlerin sebepleri temel olarak şunlardır:

• Yumurtanın şeklinin bozuk olması,

• Gelişim sürecindeki vitamin ve takviye eksikliği,

• Dinlenmemiş anne babanın üremesi sonucu oluşan embriyo,

• Yumurtanın soğuması,

• Dişi muhabbet kuşunun yumurtayı acemilikten dolayı çevirememesi,

• Havadaki nem miktarının çok düşük olması ve yumurta kabuğunun sertleşmesi,

• Havadaki nem miktarının çok yüksek olması ve embriyonun nefes alamaması,

• Yuvadaki dışkıların yumurta kabuğuna yapışması,

• Muhabbet kuşlarının acemi olması,

• Anaç kuşların kafesten yuvalığa atlarken (Korktuklarında veya ani bir savunmaya geçtiklerinde) yumurtayı çatlatmaları,

• Dişi muhabbet kuşunun sürekli olarak ihtiyaç duyduğu kalsiyumu alamamış olması, (Bunun için önerimiz web sitemizde bulunan Kalsiyum Bombası ve Versele laga calci lux kullanmanız.)

• Muhabbet kuşlarındaki mineral, protein ve kalsiyum eksikliği nedeniyle yumurtalarını kırıp yemeleri.

Muhabbet kuşlarının yumurtalarını gerekirse numaralandırın ve çıkım tarihini takip edin. 22.güne girdiğinizde eğer ki yumurtadan hâlâ yavru çıkmadıysa bir kürdan veya bir cımbız yardımı ile yumurtayı içerdeki yavruya zarar vermeden açın.

Burada insanlar şu korkuya kapılıyor: ya benim yüzümden yavru ölürse. Zaten 22 gün boyunca muhabbet kuşu yumurtadan çıkamadıysa bir anormallik vardır. O yüzden yumurtayı kırmak sizin yüzünüzden gerçekleşen bir ölüme neden olmaz.

Muhabbet kuşu yuvalıklarınız geniş ve profesyonel olmalıdır. Burada profesyonelden kastımız havalandırma deliklerinin birbiriyle ve yuva deliğiyle uyumu olmaktadır. Yuvalık alırken yuvalığın büyük ve profesyonel olmasına dikkat edin.

Kuş Yavruları Bakteri Yüzünden Neden Yumurtadan Çıkamaz?

Chlamydia, Mycoplasma ve Salmonella gibi enfeksiyonlar dişi kuşun yumurtalıklarına bulaşabilmektedir.

Kuşlarda Klamidya Nedir?

Chlamydia,(Klamidya) karaciğer ve dalakta büyümeye sebep olur. Hayvandan alınan kan ile teşhisi yapılır. Buna engel olmak için kafesler, periyodik şekilde temizlenmeli. Kuşların bulunduğu ortam sürekli havalandırılmalı. Bunun yanı sıra kuşların yedikleri yemler, tozsuz ve taze olmalıdır.

Muhabbet Kuşu Kara Benek Hastalığı Nedir?

Mycoplasma, (mikoplazma,kara benek) muhabbet kuşlarında safra kesesi salgısının kan yolu ile taşınamayıp deride birikmesi sonucu ortaya çıkar. Bu hastalık, yavrunun sağ bacağının yanında görülür.Bu hastalık sonucunda yavru, gelişimini tamamlayamaz ve genellikle sonundaölür.

Yavrular, 2-10 gün arasında yaşar ve yuvalıkta kurtulursa nadiren 1-2 yavru kurtulur.Onlar da çok sağlıklı bir şekilde büyüyemezler. Yavru, maalesef öldüğünde karnındaki leke dağılarak mor bir renk alır. Bu hastalıkla doğan yavrular, karaciğerlerinin oluşumda hasar gördüğünden genellikle yaşamaları mümkün olmamaktadır.

Kuşlarda Salmonella Nedir?

Salmonella, artık üreticiler arasında yaygınlaşmıştır. Bu hastalık, bakteri kaynaklı bir hastalıktır. Ciddi kayıplara neden olabilir. Bazı kuşlarda bu hastalık, belirti göstermez. Bu durumlarda hastalık daha tehlikelidir. Çünkü belirti göstermeyip taşıyıcı olan kuşlar, tüm kümesinizi mahvedebilir.

Hastalıkta en belirgin özellik, dışkı(koyu yeşil, kokulu) ve kuşun hareket kabiliyetinin kısıtlanmasıdır. Yani boynunu tutamaması, hayvanın ayaktayken yamuk yumuk yürümesi, tünekten yere düşmesi gibi olaylar olmaktadır. Salmo stop ve kombi mix bu hastalığın baş düşmanlarındandır. (İki ürünü de sitemizden bulabilirsiniz.)

Muhabbet kuşlarının bakımlarında yapılan en önemli hata, bu ürünleri olduktan sonra kullanmaktır. Hızlı yayılan bu hastalıklara karşı temizlikle, vitaminle ve ilaçlarla önlem almanız gerekmektedir.

Diğer Blog Yazılarımız